Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

augustus 13, 2019 0 Door Mr Huis en Tuin

Verticale tuinen.

In een klein en intensief bewoond land als Nederland, waar groen veelal plaats moest maken voor beton, brengt een verticale tuin uitkomst. Planten geven ‘groene energie’ en hebben een positieve werking op de mens. In een werkomgeving verhogen ze de arbeidsproductiviteit en, in het algemeen, voor een gevoel van welbehagen.

Verticale tuin aan gebouwVerticale tuin binnen

Hier ziet u 2 voorbeelden van verticale tuinen die professioneel zijn gezet.

Zelf een verticale tuin maken

Heeft u een beetje groene vingers? Dan kunt u heel gemakkelijk een eigen verticale tuin maken aan de hand van een aantal stappen.

Stap 1: Kies het type tuin

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je verticale tuin vorm te geven. Iedere manier vraagt weer om een andere aanpak. Het is daarom handig om van tevoren vast te stellen welke soort verticale tuin je wilt maken en na te denken over wat er bij deze tuin allemaal komt kijken.

Stap 2: Denk na over de plaats

Een verticale tuin kan in principe op iedere plek in de tuin gecreëerd worden. Let er echter wel op of het type tuin dat je in je hoofd hebt ook past op de plek die je in gedachten hebt. Houd hierbij bijvoorbeeld rekening met het gewicht van de tuin.

Stap 3: Kies je planten

Niet iedere plant zal het naar zijn zin hebben in de verticale tuin. Dit heeft vooral te maken met de flexibiliteit van de plant, en dan heb ik het echt over de ‘lenigheid’ van de bladeren en stelen. Wanneer een plant flexibeler is, zoals een kruid of een varen, kunnen deze gemakkelijker meevormen met de verticale tuin.

Stap 4: Match de planten met de omgeving en elkaar

oud er bij het kiezen van de planten tot slot rekening mee dat je de juiste planten op de juiste locatie zet. Het is hier wel een beetje het verhaal van de kip en het ei. Wat is er eerst? Wanneer je een donkere locatie hebt gekozen, is het verstandig om op zoek te gaan naar planten die het fijn vinden in de schaduw. Wanneer je echter per se die prachtige leuke planten wilt die graag in het zonnetje staan, dan is het weer aan te raden om de tuin op een zonnige plek te plaatsen. Denk goed na over wat zwaarder weegt: de plek of de plant.

Stap 5: Ken de basistechniek van het potten

Bij maken van jouw ideale verticale tuin is het belangrijk dat je de basistechnieken van het potten onder de knie hebt.

Stap 6: Bereid je goed voor

Het is niet per se nodig, maar het helpt wel als je de planten voor je verticale tuin alvast een paar weken horizontaal laat groeien. Doe dit in een wat grotere pot zodat de wortels wat langer kunnen worden. Wanneer de planten langere wortels hebben, langer dan die ze in de standaard potjes kunnen laten groeien, zullen ze eenmaal in verticale houding beter blijven hangen.

Stap 7: Wel of geen irrigatie?

Verticale tuinen hebben over het algemeen meer planten die de aarde moeten delen dan wanneer je een gewone tuin hebt. Dit heeft tot gevolg dat een verticale tuin sneller uit kan drogen, omdat meer planten vocht uit het kleine beetje aarde moeten halen. In sommige gevallen kun je gemakkelijk met je gieter of sproeier bij de planten komen, maar wanneer dit lastig wordt of je er de tijd niet voor hebt, kun je je ook verdiepen in de mogelijkheid om een irrigatiesysteem te nemen.

3 Verticale tuinen die je zelf kan maken

  1. Verticale tuin met vetplanten

Een vetplant (succulent) is een plant die water opslaat in de wortel, stengel en/of het blad. Door deze handige techniek zijn de planten bestand tegen droogte en, handig voor jou, hoeven ze niet continu bewaterd te worden (ongeveer één keer per week). Om deze reden zijn vetplanten ideaal om in de tuin te hebben en het is nog leuker om ze op te hangen! Op de foto zie je een deel van een lijst waar de planten inhangen. Je krijgt als het ware een schilderij van vetplanten dat je gemakkelijk aan de schutting kunt bevestigen of er simpelweg tegenaan kunt zetten.

Hieronder vindt u tutorial.

2. Als een planten schilderij

planten schilderij

Ik vind het iets heel artistieks hebben en daarom kon ik hem niet uit het lijstje houden.

De tutorial om een planten schilderij te maken die u kunt ophangen vindt u hier!

3. Met pallets

pallets tuin

Een erg simpele maar mooie manier om een verticale tuin te maken.

Hier vindt u een tutorial om er 1 te maken!

 

Mocht u er toch niet helemaal uitkomen, en wilt u misschien binnen een tuin waar weinig aan gedaan hoeft te worden? Ik zou www.groeneluxe.nl aanraden.

Heeft u enige vragen? Stel ze vooral!